Ostfondue

Jag satt och slötittade på tv en dag i veckan och hamnade på Tina på besök. Det är inte riktigt min typ av program eftersom det är för mycket snack och för lite mat, men det hon gjorde den här kvällen såg riktigt gott ut! Som den ostälskare jag är var det självklart att testa den snabba ostfunduen med parmesanbröd till fredagsmiddag.
De ostar som står med i receptet tillverkas bara under vintern, så jag testade med en camembert och en brillat savarin istället. Till det så serverade jag en god italiensk salami. 
Kan bara säga att det här kommer att bli en av mina go-to fredagsfavoriter! Och brillat savarin blev kvällens vinnare bland ostarna.
Middag, Ost, lättlagat, smårätter,
Hasselbackspotatis

En klassiker som aldrig slår fel på lördagkvällen!
 
Hasselbackspotatis:
Fast potatis 6
Smör 25 g
Ströbröd 0,5 msk
Salt
 
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen.
2. Skiva potatisen i tunna skivor så att den fortfarande håller ihop i botten.
3. Lägg potatisarna på en ugnsfast form. Smält smöret och pensla potatisarna. 
4. Baka i 20 minuter.
5. Stör på ströbröd och salt. Baka i ytterligare ca 15 minuter, tills potatisen är färdig och har fått lite lätt färg.
 
Örtsmör:
Smör 50 g
Vitlök 1-2 klyftor
Färsk persilja
Salt
 
Tillagning:
Mosa ihop ingredienserna och rulla ihop det till en korv i plastfolie. Förvara i kylskåp till servering.

Till detta drack vi ett vin inköpt i Italien: Verone, 2003
Middag, Potatis, kött, lättlagat,
Bakad rotselleri
 
JP lät minst sagt tveksam när jag sa att jag ville laga ugnsbakad rotselleri som förrätt till vår heliga lördagsmiddag. Men som den modige man han är så gick han med på det. 
 
Efter första tuggan utbrast han ett förvånat "oj det var ju gott" och vid kvällens slut tog den hem toppbetyget av kvällens matinslag. Så våga testa du med!
 
Ingredienser som kan räcka upp till 4 beroende på storleken på rotsellerin. Jag tog minsta möjliga:
Rotselleri 1
Smör 100 g
Timjan 1 kvist
Tryffel 10 g
Schalottenlök 1 st
Vitvinsvinäger 1-2 tsk
Salt
 
1. Sätt ugnen på 225 grader och skala rotsellerin noga.
2. Badda in sellerin i smöret och lägg den i en ugnsfast form med en kvist timjan.
3. Baka i 10 minuter. Sänk sedan till 170 grader i ungefär 1 timme. Ös rotsellerin med det smälta smöret var 10e minut.
4. Rotsellerin är klar när den är mjuk rakt igenom, testa med en tandpetare.
5. Använd det överblivna smöret till att steka schalottenlök.
6. Ta bort från värme och tillsätt riven tryffel, vitvinsvinäger och salt.
Skiva rotsellerin och servera med tryffelsmöret. Jag hade tänkt hyvla över lite parmesan, men glömde. Så du kan testa och säga om det blev bra!
 
Rotselleri


Tryffel, förrätt, lyxigt, tidskrävande,

Liknande inlägg