Taco med mole poblano
 
Vill du ha en smakrik variation på fredagsmiddagen så går det att testa andra mexikanska favoriter. Mole poblano är en traditionell mexikansk festsalsa med flera sorters chili som kan vara svåra att få tag på i mataffären. Då går de att köpa från Extreme foods.
 
Den är inte så stark, bara ett mindre sting, men har en underbar smakbredd med kryddor och ingredienser som man vanligtvis får i efterrätter, som choklad, kanel och kryddnejlika. Jag valde att servera det i tortilla med fläskfilé, stekt majs, riven cheddar, créme fraiche, skivad jalapeno, lök, tomat, oliver och sallad. Det hela sköljdes ner med Sol.
 
Mole poblano, en liten sats för upp till 4 personer:
Anchocili 1
Pasilla negrochili 1
Mulatochili 1
Vitlök 2 klyftor
Gul lök 0,5 st
Tomat 150g
Tortilla 1
Sesamfrö, lättrostade 1 msk
Mandel, hackad 1 msk
Jordnötssmör 1 tsk
Kycklingfond 0,5 msk
Vatten 1,5 dl
Mörk choklad 1 msk + extra till garnering
Chilipulver 0,5 msk
Kryddnejlika, fänkålsfrön, kanel, koriander, spiskummin
Olivolja 1 msk
Salt och peppar vid behov
Lite pressad lime
(I orginalrecept även russin)
 
1. Låt den torkade chilin ligga i ljummet vatten i ca 30 minuter, tills de blivit mjuka.
2. Ta bort stjälkar och frön och skär i bitar.
3. Lägg i en mixer tillsammans med lök, vitlök, tortillas, kryddnejlika, fänkålsfrön, kanel, koriander, spiskummin, sesamfrö, mandel, vatten och fond och mixa slät.
4. Tillsätt choklad och chilipulver och mixa ner.
5. Hetta upp oljan i en stekpanna eller bredbottnad kastrull och koka molen i ca 10 minuter.
6. Krydda med salt, peppar och lime efter smak, garnera med lite riven choklad och servera.
 
Marinad till fläskfilé:
Röd chili 1/3-1/2
Chipotlepasta 1 tsk
Smoked paprica 2 krm
Kinesisk soja 0,5 dl
Olivolja 0,5 dl
Vitlök 1-2 klyftor
Salt
Peppar
 
Ingredienser till mole poblano
Middag, kött, mexikanskt, taco,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej