Chokladfondanten, eller molten lava cake som den kallas på engelska, är en magisk dessert när man får till den perfekt. Med mustig smak och ett inre av varm, smält, chokladcreme. Dessert är inte min specialitet utan det är JP som ligger bakom denna. Han smaksatte den med passionfruktsbrandy inköpt på Azorerna vilket höjde smaken ytterligare en dimension.
 
Ingredienser för 4:
Choklad 70% 100g
Choklad 55% 100g
Smör 100g
Ägg 2st
Äggulor 2st
Socker 1dl
Vanilj 1tsk
Salt en nypa
Passionfruktsbrandy en klunk
Vetemjöl en näve
 
Recept
1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
2. Smält choklad och smör i vattenbad.
3. Blanda ihop de övriga ingredienserna utom vetemjölet.
4. Tillsätt den smälta chokladen och smöret och blanda ihop tillsammans med vetemjölet.
5. Smöra fyra ugnsfasta dessertformar och fördela röran i dem.
6. Tillaga i ugn i 7-12 minuter. De ska vara så fasta på utsidan att de håller när du lägger upp dem på tallrikar, men innehållet ska rinna rinna ut när du skär upp. Pudra med florsocker. 
 
Det kan ta några försök att få till rätt tid och temperatur för din ugn och dina formar. Ett tips är att tillaga några extra för att kunna testa.
Choklad, Efterrätt, Passionsfrukt, avancerat, dessert,
 
Det hör receptet ur Allt om mat och vin blev en fantastiskt god överraskning! Det är en rätt som du skulle kunna få på en bättre restaurang och skulle definitivt imponera på gäster eftersom den även är fin att titta på. De många ingredienserna och elementen till trots är den inte svår att laga. Det enda jag skulle nära är att ha en större andel ost i krocktesterna för att ge dem mer smak. Kvalitén på kycklingen är av yttersta vikt för att rätten ska kännas lyxig, så köp den gärna av en kötthandlare eller över köttdisken.
 
Jordärtskocka, Kyckling, Middag, Ost, Potatis, avancerat, fågel, huvudrätt,

Visste du att det finns vildväxande och odlad tryffel på Gotland?
 
Vi tillbringade helgen, 14-16 november, på Gotland för den årliga Tryffelfestivalen som arrangeras av Gotlands Tryffelakademi. Festivalen började redan på fredagen med bland annat marknad och tryffelodlingskurs. Tyvärr hade vi inte möjlighet att åka över förrän på fredag kväll. 
 
På lördagen hölls ett seminarium med tryffelexperter och -forskare samt årets tryffelkock, Nobelkocken Andreas Hedlund. Den sistnämnde gav handfasta tips som jag definivt kommer test hemma, så se fram emot otaliga tryffelrecept framöver! De övriga gjorde mig ännu mer inspirerad till mina försök att övertala mina föräldrar att börja odla tryffel. Eller så kanske det kan vara något att falla tillbaka på på äldre dar istället för en vingård i Italien?
 
På kvällen hölls den festliga delen av festivalen, som inleddes i Domkyrkan med körsång och prisutdelning till personer som varit betydelsefulla för Gotlandstryffeln under året. Här blev vi också invigda medlemmar av Gotlands Tryffelakademi och fick medalj, diplom och skaka hand med landshövdingen!
 
 
Från kyrkan tågade vi till Wisby Stadshotell och den magnifika Spegelsalen där vi avnjöt en sex rätters tryffelmeny i trevligt sällskap. 
 
Entrédrink: Lenoble Cuvée Intense Brut NV
 
 
Alla rätterna innehöll naturligtvis tryffel och hade komponerats av olika gotländska kockar på övervägande gotländska råvaror. Allt var riktigt gott! Det var en av de godare avsmakningsmenyer som jag har ätit och slog bland annat tvåstjärniga Il Lugo di Aimo e Nadia i Milano. Dock var det svårt att hitta tryffelsmaken i en del av rätterna. 
 
Dovhjort, lingon, kantareller, rotselleri och tryffel.
Les fumées Blanches Sparkling 2012
 
Tryfferad musselvichyssoisse, lättrökt gotlänsk dagsfångst, gurka, beta och laxrom
Villa Wolf Riesling Dry 2013


Smörconfiterad kyckling, höstsvamp, kål och tryffel
Barbera d'Alba Superiore 2012
 

Rödvins- & tryffelbrässerad oxkind, butternut, brysselkål och trattkantareller
Esprit De Pavie 2008
 

Ljummen Brie du mauex, honung, tryffel och nötter
Gigondas 2010
 

Hasselnötsparfait med chokladmousse, mullsärssås och tryfferade hasselnötskakor
Museum Muscat Reserve NV
 
På söndagen var vi anmälda till tryffelsafari i Ljugarn, där vi skulle fått se en tryffelhund in action, men tyvärr kände vi oss för förkylda för att ge oss ut i höstrusket. Men det är definitivt något som vi får ta igen vid ett framtida besök.
Fine dining, Gotland, Gourmet, Middag, Tryffel, lyx, lyxigt, restaurang, svamp,

Liknande inlägg