Det här klassiska långkoket påbörjas med fördel dagen innan servering så att en del av fettet samlas som ett täcke i kylskåpet som sedan är lätt att ta bort. 

Dag 1, buljongkok
Oxsvans 1 kg
Gul lök 2
Morot 1
Palsternacka 1 liten
Rotselleri ca 50 g
Smör
Svartpeppar, krossade korn
Salt
Lagerblad 1
Vatten

1. Stycka oxsvansen, om den inte är färdigstyckad. Skiva grönsakerna grovt.
2. Låt smöret brynas i en stekpanna och stek oxsvansen runt om, några stycken i taget på inte allt för hör värme. Lägg i den största kastrullen du har.
3. Fräs lök och rotfrukter och lägg i grytan.
4. Fyll på med vatten och tillsätt svartpeppar, salt och lagerblad.
5. Koka under lock i ungefär 3 timmar tills köttet faller loss från benen.
6. Sila buljongen och ställ i kylskåp.
7. Förvara köttet för sig och kassera grönsakerna.

Dag 2
Buljongen från dag 1
Morot 1
Purjolök 0,5
Tomatpuré 2 msk
Soja 1 msk
Oxfond 1,5 msk
Vetemjöl 2 msk
Färsk persilja
Ev alkohol, jag tog Madeira eftersom det fanns hemma, även rödvin eller sherry går bra beroende på vad man föredrar 2 msk

1. Ta bort fettkappan som har bildats på buljongen.
2. Skala och skiva grönsakerna.
3. Börja med att koka moroten i lite av buljongen i ca 10 min, tillsätt sedan purjolöken och koka ytterligare 5 minuter. 
4. Plocka köttet från benen.
5. Hetta upp resten av buljongen tillsammans med tomatpuré, soja och fond.
6. Blanda ut vetemjölet i lite vatten och tillsätt till buljongen. Låt koka i ca 5 minuter. 
7. Tillsätt kött, grönsaker och alkohol, hetta upp och smaka av.
Strö över färsk persilja.


Långkok, soppa,

En ytterst snabb- och lättlagad middag, men se till att gömma de vita dukarna!

Recept för två:
Biff i bit 400-500 g 
Glasnudlar 100 g
Morot 1
Gul lök 1
Vitlök 1 klyfta
Soja 0,5 dl
Sesamolja 1 msk
Purjolök 0,5 dl
Chili 1 st
Salt & peppar
Koriander färsk

1. Lägg nudlarna i ljummet vatten.
2. Skala och skiva alla ingredienser utom biffen. 
3. Krydda biffen med salt och peppar. Stek biffen på alla sidor och låt den sedan vila.
4. Stek resten av ingredienserna utom koriander.
5. Lägg upp och servera med koriander.

kött, lättlagat,


Våra trogna husmansklassiker ska inte underskattas som vardagsmat. Det här går snabbt att äta och är bra mycket godare än Findus fiskpinnar!

Till fisken:
Vita fiskfiléer 1/person
Vetemjöl
Ströbröd
Ägg 
Salt & vitpeppar
Rapsolja

Remouladsås:
Majonnäs
Picklad gurka, hackad
Små kapris
Dijonsenap
Gräslök
Persilja

Tillbehör:
Mandelpotatis
Grön sparris
Citron
Dill

Recept
1. Koka potatisen i saltat vatten i ca 20 minuter.
2. Blanda ingredienserna till såsen och låt den stå i kylskåp till servering.
3. Krydda fisken i salt och vitpeppar. 
4. Vänd fisken i mjöl, sen vispat ägg och avsluta med ströbrödet.
5. Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna och stek fisken i 1-2 minuter/sida, beroende på hur tjocka de är.
6. Koka sparrisen ca 3 minuter i saltat vatten.
7. Servera med citronklyftor och dill.

fisk, husman, middag, sparris,

Liknande inlägg