Anklever med svamp och fikonmarmelad
 
Med anklever får man på ett enkelt sätt en lyxig förrätt. Det tenderar att vara en sådan råvara som man antingen älskar, hatar eller är skeptisk till, så det kan vara bra att höra sig för om någon av matgästerna tillhör hatagänget. Skeptikerna får du försöka omvända! Flera rapporter har kommit om tvivelaktiga uppfödningsmetoder av ankor för produktion av anklever. Det finns mer etiskt försvarbart framställd anklever, till exempel från frigående ankor, att hitta på välsorterad deli. Det är också bra att fråga efter i butiken så att handlarna förstår att det finns en efterfrågan.
 
Anklevern är mild och nötig till sin karaktär och gör sig mycket bra med något sött. Eftersom den är krämig krävs också något krispigt för att få balans. En skiva rostat vitt bröd är ett vanligt tillbehör. Här valde jag istället ett salladsblad för att få färg och fräschhet.
 
Ingredienser för två:
Anklever 65g
- 1burk som nog hade räckt till tre.
Svamp 1 dl färsk i små bitar 
- Jag hade turen att hitta Karl Johan i skogen samma dag, men även annan svamp går bra.
Smör 25g
Salt
 Fikonmarmelad 4 msk
-  Jag hade en produkt som heter Fikon & balsamico, men en marmelad med hög andel fikon är att rekommendera.
Valnötter 2 msk
Romansallad 2 små fina blad
 
Tillagning:
1. Börja med att torrsteka svampen på låg värme tills den svettats bort vätskan. 
2. Höj värmen några steg. Tillsätt smör och krydda med salt.
3. Stek tills svampen fått stekyta.
4. Lägg upp salladsblad på tallriken. Forma anklevern med en sked och lägg på salladsbladen.
5. Bryt eller hacka valnötterna till mindre bitar och blanda med svampen. Lägg upp på tallrikarna.
6. Lägg upp en klick fikonmarmelad på vardera tallrik och servera. 
fågel, förrätt, lyxigt, lättlagat, svamp,

Liknande inlägg

1 kommentarer

Ann Holmberg Elisson

24 Jan 2015 20:21

Intressant kombination!
Lägger detta på minnet och söker vidare inför mannens födelsedag.

Kommentera

Publiceras ej