Biff Wellington
 
Jag är ett stort fan av Gordon Ramsay. Därför var det självklart att besöka en av hans restauranger när jag var i London, The Savoy Grill. Han har många att välja mellan i staden men det landade på denna av en enkel anledning, Beef Wellington, Gordon Ramsays paradrätt som jag aldrig hade haft chansen att smaka tidigare. 
 
Det är egentligen en perfekt dekadent festrätt, med en stor bit oxfilé, svamp, prosciutto och spröd smördeg serverad med en tunn madeirasås. Alla som någon gång sett Hell's kitchen vet att den inte är helt lätt att få till. Gordon Ramsay själv säger att det krävs 1000 försök, själv skulle jag nog säga 5 för att få den perfekt. Innan du försöker dig på den själv är ett tips att se hur mästaren själv gör en Beef Wellington.
 
Ingredienser för två:
Oxfilé i bit 500 g
Svamp 125 g (jag tog Karl Johan, men fick tips av kötthandlaren att portabello skulle passa mycket bra)
Färsk timjan
Torrt vitt vin 50 ml
Prosciutto 8 skivor
Smördeg 2 plattor, 250 g
Mjöl
Äggulor 2 utblandade med lite vatten
Olivolja 4 ml
Smör 75 g
Plastfolie
 
Madeirasås
Madeiravin 2 dl
Rödvinsvinäger 1 msk
Ljus soja 1 tsk
Råsocker 1 tsk
Vit eller svartpeppar
Olivolja ca 1 msk
 
Tillagning:
1. Stek oxfilén i en het panna med 2 ml olivolja och 25 g smör så att den får stekyta på alla sidor. Låt svalna medan du gör duxellen (svampröran)
2. Mixa svampen försiktigt i en blender eller mixer tills den är finfördelad.
3. Stek svampen på medel-låg värme i en torr panna tills vätskan försvinner.
4. Tillsätt resten av oljan, smöret och en kvist färsk timjan och höj temeraturen. Stek under omrörning i några minuter.
5. Häll i det vita vinet och låt det koka bort på medelvärme.
6. Lägg ut prosciutton på plastfolie så att bitarna överlappar varandra. Bred ut den färdiga duxellen över prosciutton och lägg på oxfilén. 
7. Rulla in oxfilén i prosciutton och plastfolien och lägg paketet i kylen i 10-15 min. 
8. Kavla ut smöredegen tunt på en mjölad yta och med mjölad kavel, så att den når runt oxfilépaketet, och lägg smardegen på plastfolie.
9. Ta bort plastfolien från oxfiléknytet och rullan in den i smördegen. Du kan pensla på lite äggvita i skarven för att det ska fästa bättre. Gör ett nytt plastfolie av det hela och ställ in det i kylen igen.
Sätt på ugnen på 200 grader. 
 
Nu kan du börja med madeirasåsen.
10. Blanda alla ingredienser till såsen utom olivoljan i en liten kastrull och låt det koka ner till ungefär hälften under tiden som biffen är i ugnen.
11. Sätt in biffen i ugnen på en ugnsplåt med bakpapper när den blivit varm och tillaga 20 minuter för rare/medium rare
12. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det.
13. Häll olivoljan på en sked och låt den droppa ner i madeirasåsen precis innan servering.
 
Jag serverade detta med en fräsch grönsaksdrink eftersom det är ganska stora portioner och en mäktig rätt.
Till detta rekommenderar jag ett Sydafrikanskt Shiraz, vi drack Kevin Arnold.
 
Biff Wellington
 
Biff Wellington
 
Biff Wellington
Middag, avancerat, kött, lyxigt, smördeg, svamp, tidskrävande,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej