Saffransrisotto med pilgrimsmusslor
 
Risotto är något som jag är väldigt förtjust i att laga, och att äta! Det är något meditativt i att stå och röra och hälla och se riset förvandlas. Risotto kan göras i oändligt många varianter. Det här är en lyxig variant som får en vacker färg, underbar doft och fantastisk smak. Man kan välja olika tillbehör, men ska man köra på den lyxiga linjen så gör sig den runda smaken otroligt bra med stekta pilgrimsmusslor.
 
Ingredienser för fyra:
Risottoris (t ex Arborio) 4dl
Schalottenlök 4-5st finhackade
Smör 50g
Vatten 10dl kokt
Fiskfond 3msk
Torrt vitt vin (Jacob's Creek) 2dl (resten hälls i kocken)
Saffran 1påse (0,5 g)
Parmesan 2,5dl + lite till garnering
Olivolja 1msk
Salt vid behov
 
Pilgrimsmusslor efter plånbok, minst 2/portion
Smör
Salt
 
Risotto:
1. Smält smör i en stekpanna och stek schalottenlöken mjuk, men utan att den tar färg.
2. Häll i och låt riset fräsa snabbt med löken.
3. Tillsätt vinet och låt det koka in.
4. Blanda fiskfonden i vattnet.
5. Tillsätt lite vätska till riset allt eftersom det kokar bort. Det kan behövas mer eller mindre vätska än vad som står i receptet. 
Rör om under hela tillagningen för att få en riktigt krämig risotto.
6. Efter 10-15 minuter, tillsätt saffranet tillsammans med lite vätska.
7. Risotton har kokt färdigt när riset är mjukt men har kvar lite stuns. Det ska inte bli risgrynsgröt!
8. Ta stekpannan från plattan och rör ner parmesan och olivolja. Smaka av och salta vid behov.
 
Pilgrimsmusslor:
1. Salta musslorna lätt.
2. Smält smöret i en stekpanna.
3. Stek pilgrimsmusslorna 1-2 minuter per sida beroende på tjocklek. Stekytan ska bli lätt gyllenbrun.
 
Servera och strö över riven parmesan, men undvik att få parmesan direkt på pilgrimsmusslorna. 
 
Smaklig spis!
 
huvudrätt, risotto, skaldjur,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej