Visste du att det finns vildväxande och odlad tryffel på Gotland?
 
Vi tillbringade helgen, 14-16 november, på Gotland för den årliga Tryffelfestivalen som arrangeras av Gotlands Tryffelakademi. Festivalen började redan på fredagen med bland annat marknad och tryffelodlingskurs. Tyvärr hade vi inte möjlighet att åka över förrän på fredag kväll. 
 
På lördagen hölls ett seminarium med tryffelexperter och -forskare samt årets tryffelkock, Nobelkocken Andreas Hedlund. Den sistnämnde gav handfasta tips som jag definivt kommer test hemma, så se fram emot otaliga tryffelrecept framöver! De övriga gjorde mig ännu mer inspirerad till mina försök att övertala mina föräldrar att börja odla tryffel. Eller så kanske det kan vara något att falla tillbaka på på äldre dar istället för en vingård i Italien?
 
På kvällen hölls den festliga delen av festivalen, som inleddes i Domkyrkan med körsång och prisutdelning till personer som varit betydelsefulla för Gotlandstryffeln under året. Här blev vi också invigda medlemmar av Gotlands Tryffelakademi och fick medalj, diplom och skaka hand med landshövdingen!
 
 
Från kyrkan tågade vi till Wisby Stadshotell och den magnifika Spegelsalen där vi avnjöt en sex rätters tryffelmeny i trevligt sällskap. 
 
Entrédrink: Lenoble Cuvée Intense Brut NV
 
 
Alla rätterna innehöll naturligtvis tryffel och hade komponerats av olika gotländska kockar på övervägande gotländska råvaror. Allt var riktigt gott! Det var en av de godare avsmakningsmenyer som jag har ätit och slog bland annat tvåstjärniga Il Lugo di Aimo e Nadia i Milano. Dock var det svårt att hitta tryffelsmaken i en del av rätterna. 
 
Dovhjort, lingon, kantareller, rotselleri och tryffel.
Les fumées Blanches Sparkling 2012
 
Tryfferad musselvichyssoisse, lättrökt gotlänsk dagsfångst, gurka, beta och laxrom
Villa Wolf Riesling Dry 2013


Smörconfiterad kyckling, höstsvamp, kål och tryffel
Barbera d'Alba Superiore 2012
 

Rödvins- & tryffelbrässerad oxkind, butternut, brysselkål och trattkantareller
Esprit De Pavie 2008
 

Ljummen Brie du mauex, honung, tryffel och nötter
Gigondas 2010
 

Hasselnötsparfait med chokladmousse, mullsärssås och tryfferade hasselnötskakor
Museum Muscat Reserve NV
 
På söndagen var vi anmälda till tryffelsafari i Ljugarn, där vi skulle fått se en tryffelhund in action, men tyvärr kände vi oss för förkylda för att ge oss ut i höstrusket. Men det är definitivt något som vi får ta igen vid ett framtida besök.
Fine dining, Gotland, Gourmet, Middag, Tryffel, lyx, lyxigt, restaurang, svamp,

Liknande inlägg

1 kommentarer

Bella

16 Nov 2014 22:41

Mums :))

Kommentera

Publiceras ej