Chokladfondanten, eller molten lava cake som den kallas på engelska, är en magisk dessert när man får till den perfekt. Med mustig smak och ett inre av varm, smält, chokladcreme. Dessert är inte min specialitet utan det är JP som ligger bakom denna. Han smaksatte den med passionfruktsbrandy inköpt på Azorerna vilket höjde smaken ytterligare en dimension.
Ingredienser för 4:
Choklad 70% 100g
Choklad 55% 100g
Smör 100g
Ägg 2st
Äggulor 2st
Socker 1dl
Vanilj 1tsk
Salt en nypa
Passionfruktsbrandy en klunk
Vetemjöl en näve
Recept
1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
2. Smält choklad och smör i vattenbad.
3. Blanda ihop de övriga ingredienserna utom vetemjölet.
4. Tillsätt den smälta chokladen och smöret och blanda ihop tillsammans med vetemjölet.
5. Smöra fyra ugnsfasta dessertformar och fördela röran i dem.
6. Tillaga i ugn i 7-12 minuter. De ska vara så fasta på utsidan att de håller när du lägger upp dem på tallrikar, men innehållet ska rinna rinna ut när du skär upp. Pudra med florsocker.
Det kan ta några försök att få till rätt tid och temperatur för din ugn och dina formar. Ett tips är att tillaga några extra för att kunna testa.
Choklad,
Efterrätt,
Passionsfrukt,
avancerat,
dessert,