En härlig söndagsrätt som lagar sig själv i ugnen. Det svåra är att få kycklingen perfekt tillagad. Här tillagade jag den tillsammans med en gräddsås och klyftpotatis med örter.
Kyckling, gärna majskyckling, 1 hel ca 1,5 kg
Citron 0,5 st
Blandade färska örter, till exempel basilika och persilja 0,5 dl
Vispgrädde 1,5 dl
Mjölk 0,5 dl
Rapsolja 2 msk
Kinesisk soja 1 tsk
Salt & svartpeppar
Potatis
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Riv skalet av citronen och hacka kryddorna.
3. Lossa försiktigt på skinnet över bröstet på kycklingen och peta in hälften av kryddorna.
4. Skär halva citronen i klyftor och stoppa in i kycklingen. Knyt ihop benen på kycklingen.
5. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Blanda soja och olja och pensla över kycklingen.
6. Salta, peppra och strö över kryddorna.
7. Tillaga i ugnen i 45 minuter. Häll sedan i grädden och mjölken i formen och fortsätt tillaga tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.
8. Låt kycklingen vila och tillaga potatisklyftorna på 225 grader med olivolja och örter.
Långkok,
kyckling,
middag,
Kommentera