En klassisk gryta som får sköta sig själv i ugnen och blir godare ju längre den får stå, mums! Lika god i matlådan dagen efter också.

Ingredienser
Nötkött 1 kg, till exempel bog eller högrev
Smör
Vetemjöl 4 msk
Vatten 1 dl
Rött vin 4 dl
Oxfond 1,5 msk
Gul lök 1-2 st
Vitlök 2 klyftor
Tomatpuré 1 msk
Timjan
Salt 
Peppar
Morötter 3 st
Purjolök 1 st
Bacon 100g
Champinjoner 200g
Potatis

1. Skär köttet i grova tärningar.
2. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek köttbitarna så att de får stekyta. Ha inte på för hög värme. 
3. Häll vattnet i stekpannan och blanda ihop till en sky.
4. Lägg köttbitarna i grytan, strö över vetemjölet och blanda.
5. Häll över stekskyn och vinet.
6. Pressa i vitlöksklyftorna.
7. Dela den gula löken i klyftor och bland i grytan tillsammans med kryddor och tomatpuré.
8. Tillaga i en timme i ugn på 150-175 grader. 
9. Skala och skiva morötterna grovt och lägg i grytan.
11. Skiva purjolöken och blanda i grytan. Låt tillagas i ytterligare ca 30 minuter.
12. Skiva och stek bacon. 
13. Om champinjonerna är små, låt dem vara hela annars delar du champinjonerna i kvartar och steker i baconfettet.
14. Tillsätt bacon och champinjoner till grytan och låt det puttra i ytterligare 10-15 minuter.
13. Koka potatisen och servera.

gryta, kött, långkok, middag, potatis,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej