En annorlunda förrätt eller entré med oxfilé, svamp, smördeg och Madeiragelé ur kokboken Allt om mat och vin. Tänk på att Madeiragelén måste stå i kylskåp i två timmar innan den serveras.
Ingredienser till 4 som liten förrätt:
Oxfilé 100 g
Svamp, till exempel Karl Johan eller Portabella 75 g fryst
Schalottenlök 1 st
Smördeg 1 platta
Madeira torr 0,5 dl
Gelatinblad 1
Smör 1 msk
Salt & peppar
Madeiragelé
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter.
2. Koka upp Madeiran.
3. Låt gelatinbladet smälta i Madeiran.
4. Häll upp i en liten form om ca 3x3 cm.
5. Låt stå i kylskåp i minst 2 timmar.
6. Skär upp i små tärningar.
Oxfilé
1. Dela oxfilén på längden, salta och peppra och stek den i smör på hög värme i 1 minut/sida så att den får fin färg men fortfarande är riktigt röd inuti.
2. Låt svalna i kylskåp.
3. Skär i tunna skivor precis före servering.
Smördeg
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Ta fram smördegen och låt den tina i ca 10 minuter.
3. Kavla ut smördegen till dubbel storlek och använd ett stort glas för att få till runda formar.
4. Picka smördegsformarna med en gaffel och tillaga i ugn i 8 minuter, eller tills de har blivit lite gyllene.
5. Låt svalna.
Svamp
1. Lägg den frusna svampen i en varm panna och låt den tina.
2. Hacka lök och tillsätt tillsammans med smör i stekpannan. Låt steka några minuter tills det har fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
Lägg upp med smördegen som botten, lägg på lite svamp och oxfilé på varje och toppa med Madeiragelén. Servera med champagne.
förrätt,
kött,
lyxigt,
middag,
svamp,
tidskrävande,