
Det är alltid roligt med en matlagningsutmaning. Och att göra en födesedagsmiddag för 6 personer som är vegansk, glutenfri och delikat är sannerligen det!
Jag ville undvika soja och tofuprodukter eftersom jag tycker att det är lite tråkigt. Därför satsade jag på libanesiskinspirerad plockmat, Meze. Alla rörorna och marineringarna gjorde jag kvällen innan för de blir ännu godare av att stå till sig i kylskåp över natten. Till en början hade jag tänkt laga falafeln själv, men jag kom fram till att det skulle bli för mycket att mäkta med. Det finns också mycket god färdig, glutenfri, falafel i många butiker som bara är att steka i rikligt med olivolja före servering.
Mina favoriter var kronärtskocksröran och bönröran. Chipotlesalsan har också en väldigt speciell rökt smak som jag tyckte om. Minst förtjust var jag i auberginröran som skulle behöva något mer. Tänk på att plocka fram allt i god tid eftersom det ska serveras rumstempererat.
Hummus
Kikärtor 400g konserverade
Tahini 2 msk
Vitlök 1 klyfta/div>
Citron pressad
Olivolja 2 msk
Spiskummin
Salt
Vatten
Mixa alla ingredienser och smaka av, krydda efter smak.
Olivhummus
Kikärtor 400g konserverade
Tahini 2 msk
Vitlök 1 klyfta
Citron pressad
Olivolja 2 msk
Spiskummin
Salt
Vatten
Oliver 1 dl
Mixa alla ingredienser och smaka av, krydda efter smak. Tänk på att det ska vara rätt så mycket salt.
Kronärtskocksröra
Kronärtskockshjärtan 2 burkar
Soltorkade tomater, inlagda
Vitlök 2 klyftor
Citron, pressad
Basilika, färsk, strimlad
Olja från de soltorkade tomaterna 0,5 dl
Mixa alla ingredienser och smaka av, krydda efter smak.
Baba ganusch, aubergineröra
Aubergine 2 st
Vitlök 1 klyfta
Tahini 3 msk
Citron, pressad
Olivolja 2 msk
Salt
Peppar
Mynta, färsk
Chili, torkad
Spiskummin
Ugnsbaka de hela augerginerna på 275 grader i 15 minuter. Skär av ändarna och dra av skalet. Skär upp i bitar och mixa tillsammans med de övriga ingredienserna och smaka av med kryddorna.
Bönröra
Vita bönor 300 g
Vitlök 1 hel
Lagerblad 2 st
Kanelstång 1 st
Gul lök 2 st
Chiliflingor
Citron, pressad
Salt
Svartpeppar
Recept ur boken Kärlek, oliver och timjan.
Chipotlesalsa
Chipotle, rökt 1 st
Krossade tomater 400 g
Tomatpuré 1 tsk
Kanel
Råsocker
Salt
Recept från boken Under valnötsträdet
Grön avokadosallad
Avokado 2 st
Babyspenat, färsk 100 g
Mynta, färsk
Frysta gröna ärtor 200 g
Dressing
Schalottenlök 1 st
Rödvinsvinäger 1 msk
Agavesirap 1 tsk
Rapsolja 3 msk
Recept från boken Under valnötsträdet
Marinerade champinjoner
Champinjoner 300g
Olivolja så det täcker
Ljus Soja 1 msk
Balsamico ringla över
Schalottenlök 2 st
Dragon torkad
Rosmarin torkad
Skär bort ändarna på champinjonstammarna och dela champinjonerna i kvartsbitar eller mindre. Finhacka schalottenlöken. Blanda alla ingredienser och låt stå i kylskåp.
Marinerade oliver
Oliver, gröna, utan kärna
Olivolja
Citronskal, hyvlat
Rosmarin, torkad
Basilika, torkad
Blanda alla ingredienser och låt stå i kylskåp, gärna över natten.
Ugnsbakade grönsaker
Tomat
Halvera och lägg i en form med den skurna ytan uppåt, strö över salt & olivolja, tillaga på 200 grader i ca 30 min
Aubergine och Zucchini
Skär upp, strö över salt & olivolja, tillaga på 200 grader i ca 30 min
Potatis, Rödlök
Skär upp blanda med olivolja, tillaga på 225 grader ca 30 min, krydda med salt och timjan
Tillbehör
Tacobröd, glutenfria
Falafel, glutenfria
Dessert
Marockanska apelsiner
Apelsiner 4 st
Mandel 50 g
Agavesirap 2 msk
Kanel
Siktat florsocker
Recept från boken Under valnötsträdet
Avokado,
Grönsaker,
Libanesiskt,
Långkok,
Middag,
Potatis,
Vegan,
sallad,
smårätter,
tidskrävande,
vegetariskt,
Kommentera